/News

The Mondriaan Fund invites curators to propose a plan for the Dutch Pavilion at the upcoming 56th Venice Biennale in 2015.

(Information only available in Dutch). 

Het Mondriaan Fonds nodigt curatoren uit een plan te leveren voor de 56ste editie van de Biënnale van Venetië in 2015. Uit de ingezonden plannen kiest een jury volgend jaar de Nederlandse inzending.

Het Nederlands paviljoen van de Biënnale van Venetië fungeert als een belangrijk podium dat bijdraagt aan de uitstraling van kunst uit Nederland. Het maakt de productie van nieuw en actueel werk mogelijk en stelt relevante onderwerpen in de kunst en de samenleving aan de orde. Het Mondriaan Fonds is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending en vraagt curatoren (persoon of collectief) met een beknopt plan te komen passend bij een statelijke manifestatie. ­­­Het gaat om plannen die een relevante ontwikkeling in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context tonen, gelaagd zijn en het (vak)publiek op meerdere fronten aanspreken, vooral visueel maar ook intellectueel.

De jury
De jury bestaat uit: Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Saskia Bos (Dean of the School of Art aan The Cooper Union for the Advancement of Science and Art in New York en curator Rietveldpaviljoen 2009), Aernout Mik (beeldend kunstenaar en deelnemer tentoonstellingen Rietveldpaviljoen 1997 en 2007), Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Hedendaagse Kunst Stedelijk Museum Amsterdam en curator Rietveldpaviljoen 2005). Voorzitter is Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Aanmelden als curator?
Curatoren kunnen tot en met 7 februari 2014 een brief met CV en een plan van maximaal 2 A4 sturen naar het Mondriaan Fonds, postbus 773, 1000 AT Amsterdam, of biennale@mondriaanfonds.nl. Het plan moet in ieder geval een samenvatting van het concept van de beoogde presentatie bevatten, een gemotiveerde shortlist van de beoogde kunstenaar(s) voor de presentatie en een beknopte beschrijving van de aanpak en tijdsplanning van de realisatiefase.

Een jury stelt een shortlist van 4 plannen samen. De geselecteerde curatoren krijgen een uitnodiging om het beknopte plan uit te werken en in juni live te presenteren aan de jury. Zij ontvangen hiervoor een honorarium van € 2.500. De jury kiest vervolgens het beste plan en formuleert een advies aan het Mondriaan Fonds voor de definitieve benoeming van de curator van de Nederlandse inzending.

Klik hier voor aanvullende informatie en de voorwaarden.

Photo Courtesy: Mondriaan Fonds

Read more about Venice Biennale